האם יש חיה כזאת? נר שלא מזיק לבריאות

לא מזמן סיפרה לי חברה שהיא רכשה נר מהמם ענק במחיר ממש מצחיק, ישר ניגשתי לבדוק ממה הוא מורכב ואיך הוא כזה זול.השוק שלנו מוצף בנרות מרשימים, ענקיים, עם ריחות מאלפים אבל השאלה הנשאלת היאהאם כאשר מדליקים אותם, יש להם השפעה כלשהיא על הנשימה שלנו? ואם כן, איך נדע שהיא באמת בריאה לנו?

אז קודם כל ולפני הכל בו נבין מה האופציות שיש לנו להכנת נרות:

החומר העיקרי שיש בנרות זה שעווה, מה זה שעווה?

ציטוט מויקיפדיה

״שַׁעֲוָה היא שם כולל לקבוצת חומרים מוצקים, המתרככים בטמפרטורה נמוכה יחסית ורובם ניתכים בטמפרטורה נמוכה מ-100 מעלות. ישנן שעוות ממקור מחצביצמחיסינתטי, וגם שעוות שמקורן מן החי״

איזה סוגי שעווה יש?

כמו שיש המון ריחות נהדרים לנרות, כך גם תופתעו לשמוע שיש המון סוגי שעוות שניתן להכין מהן נרות, השעווה נחשבת ל״דלק״ של הנר, כאשר היא נמסה, היא מתאדה וככה בעצם היא נושאת את הריח לכל עבר הבית.

השעוות שמשתמשים בהם בנרות הן:

הכי ידועה ונמצאת בשימוש רחב, עקב הקלות שבה היא ניתנת להפקה וגם הכי מזיק מכל הסוגים הינה שעוות הפרפין או בשמה השני שעוות מינרל, יש גם שעוות סויה, דבורים,שעוות קוקוס. אז איך יודעים מהי השעווה המועדפת? ומה החיסרון או היתרון של כל אחת

שעוות פרפין

השעווה הכי נפוצה ולא יקרה שיש , היא יכולה להחזיק כמות נכבדת של ריח וגוון אבל...היא נחשבת מאוד מזיקה לסביבה, מאחר שהיא תוצר של תעשיית נפט וגם אם לא מטפלים בה כראוי היא יכולה ליצור פיח של ממש מה גם שברגע שיש בערה של הפרפין משתחרר לאוויר בנזין וטולואן, ששניהם ידועים כחומרים מסרטנים

שעוות סויה

שעווה שנחשבת מאוד טובה לנרות, הנר מתכלה לאט יותר  והיא נחשבת יותר ידידותית לסביבה, אך בתנאי שבוחרים בסוג הנכון, עדיף לרכוש שעוות סויה אורגנית ללא חומרי הדברה או מזיקים, היא אמנם יותר יקרה אבל ככה ניתן להבטיח שהיא אכן איכותית וטובה לנשימה. החיסרון בשעוות סויה שהריח הוא פחות חזק אז צריך לשים מעט יותר. אני מאוד אוהבת את הנרות שלי עם שעוות סויה וזה בסיס של כל הנרות שאני מכינה

 שעוות דבורים

שעוות דבורים היא אחת השעוות הותיקות שמכינים מהם נרות והיא מופקת מדבורים בתהליך הפקת דבש, שעוות הדבורים היא שעווה נהדרת שאם משלבים אותה עם שעוות הסויה היא יוצרת נרות עמידים ועם ארומה שיכולה ממש לסייע לאוויר שנושמים, אבל.. יש המון התנגדויות לכל התעשייה סביב הדבש וניצול הדבורים ולכן אני בחרתי לא להשתמש בה

 שעוות קוקוס

סוג יחסית חדש שמופק מפרי הקוקוס, יכול להחזיק טוב את הגוון והריח עליו. שעווה יקרה יחסית לשאר אבל שילוב שלה עם שאר השעוות ממש יכול להועיל. אחרי שהכרנו את סוגי השעוות שיש והבנתם יותר איך מפיקים כל סוג והאם הוא מזיק לנו או לא :יש עוד מרכיבים חשובים בנר כמו בחירת חומר שמשמש לריח בנר וסוג הפתיליה.

מה ההבדל בין בשם ולבין שמנים אתרים?

יש המון שמנים אתרים שנחשבים מעולים ואף בריאים , אבל.. וזה אבל גדול שמן אתרי הוא שמן שנקשר מהר מאוד למערכת הנשימה והוא עלול גם להוות סכנה של ממש אם לא משתמשים בו במינון נכון וגם יש שמנים שמהווים סכנה לנשים בהריון כמו שמן אתרי קינמון קינמון הוא תבלין נהדר, מחמם ואף מומלץ בחודשי החורף הקרים אבל פחות מומלץ לנשים בהריון. גם לגבי בשמים חשוב גם לדעת ממה הם מורכבים והיכן הם מיוצרים, יש בשמים זולים שממש לא בריאים ויש בשמים שמכילים תערובות של שמנים אתרים, חברות שמכבדות את עצמם מפרסמות פרופיל אלרגנים על כל בשם לפי תו תקן.  אני קוראת כל תרכיב ואת כל התגובות שיש עליו לפני שאני משמשת בו וכל הבשמים שלי הם תוצרת ארה״ב ובעל תוי תקן. גם לגבי השמנים האתרים, חשוב ממש מהיכן רוכשים אותם ומי היצרן של כל שמן.

דבר אחרון הפתיליה

יש שני סוגי פתיליות הראשונה היא פתיליה רגילה מכותנה  וחשוב גם כאן שהיא תהיה איכותית ללא כימיקלים לבעירה נקייה והשניה היא פתילית עץ עשויה מעץ טבעיהפצפוץ העדין וההבהוב הייחודי של נרות פתיל עץ מעניקים אווירה מיוחדת, אבל חשוב לדעת שהם נשרפים אחרת מנרות עם פתיל כותנה רגיל. כאשר מדליקים פתיל של עץ, חשוב להדליק אותו לכל האורך, החום מהלהבה מושך את השעווה דרך הפתיל ולכן בהתחלה צריך לתת לנר לבעור מספיק זמן, כי מסתבר שלנרות יש זיכרון, כלומר הדרך שבה הנר בוער בפעם הראשונה , יקבע כיצד הוא ימשיך למשך שארית חייו.

למה?

מסתבר שאם הנר לא מפתח בריכת שעווה מומסת שמגיעה עד קצוות המיכל, עשוי להיווצר סביב הפתיל שקע או מנהרה שתקשה עליו לאורך הזמן. אפקט המנהרה יכול להעמיק עד שיהיה קשה לחמצן לזרום פנימה  והנר יתקשה להשאר דלוק לאורך זמן. אז אחרי שהבנתם קצת יותר על הנרות אני מקווה שבפעם הבאה שיקרוץ לכם לקנות נר מרשים, גדול שמריח טוב וממש זול תחשבו על סוג השעווה, הבשם והפתיליות והאם הוא באמת בריא לכם