איך מכינים סבון מנצח?

האם יש משמעות לשימוש בשמן זית לעומת שמן אבוקדו או סובין אורז?למה חשוב לשלב בין שמנים שונים ובין חמאות שונות בסבון?

כשהתחלתי ללמוד להכין סבונים מוצקים, לא ממש הבנתי עד כמה חשוב להכיר את התכונות של כל שמן, פשוט קיבלתי מתכונים נהדרים מוכנים ורצתי עליהם ולמזלי שרונה רפפורט האלופה עשתה את כל העבודה הקשה בהרכבת המתכונים עבורי. עם הזמן החלטתי שאני רוצה להבין בעצמי מה משפיע על עוצמת הניקיון בסבון ומה משפיע על הקרמיות שלו, איך ניתן להפוך את הסבון לקשה יותר ומה גורם לסבון להיות בעל חיי מדף ארוכים יותר

לפני שאני צוללת לתוך הבדלים בין השמנים השונים חשוב להבין ממה מורכב השמן? ומה קובע אם הוא יהיה נוזלי או מוצק?

 כל שמן מורכב מחומצות שומן רוויות וחומצות שומן בלתי רוויות, חומצת שומן רוויה היא כזאת שאין לה קשרים כפולים כלל והיא נוטה להיות מוצקה בטמפ החדר, כמו חמאת קקאו למשל , המורכבת מ 62 חומצות שומן רוויות ו 38 חומצות שומן בלתי רוויות.חומצות שומן שיהיה בהם קשר כפול אחד בלבד, הם חומצות שומן חד בלתי רוויות והם יכולות להפוך למוצקות בירידת טמפ, כמו למשל שמן זית שנעשה בכבישה קרה ( כך גם תוכלו להבדיל בין שמן זית איכותי וכזה שהוא פחות).חומצות שומן בעלות שני קשרים כפולים ויותר נקראות חומצות שומן בלתי רוויות והן במצב צבירה נוזלי קבוע כמו שמן סויה. כשמכינים סבון, חשוב שיהיו שמנים מוצקים ונוזליים בסבון, יש שעובדים לפי 50/50 ויש 60/40.

השלב השני שחשוב הוא שיהיה ייצוג של כמה שיותר חומצות שומן שונות ומגוונות ולמה?

ניקח למשל שמן זית, אם נכין סבון רק משמן זית יקח לו לפחות חצי שנה להתמצק ולמה? כי הוא מכיל המון חומצות שומן בלתי רוויות, מה שיגרום לו להשאר נוזלי לאורך זמן, אבל זה לא המדד היחיד שחשוב בסבון, כי גם סבון שמן זית יכול להתמצק בסופו של דבר.

המדד השני שחשוב הוא התכונות של חומצות השומן שלו:

שמן זית מורכב מהחומצות באות:  Palmatic ו Stearic חומצות שומן רוויות-17 Oliec ו Linoleic, Linolenic חומצות שומן בלתי רוויות-  83 חומצות שומן בלתי רוויות, הופכות את הסבון למאוד מאוד קרמי ונעים אך כלל לא מנקות, זה לא אומר שסבון משמן זית לבד אינו מנקה בכלל, הוא עדיין מסיר את השומן מהגוף אך הצורה עדינה ממש הבסיס של כל סבון איכותי הוא שמן זית וכמה שיותר טוב, ככה סבון יותר מוצלח.

שמן קוקוס לעומתו מורכב מ: Palmatic ו Stearic ,Myristic ו Lauric 79- חומצות שומן רוויות Oliec ו Linoleic 10- חומצות שומן בלתי רוויותניתן לומר ששמן קוקוס הוא המשלים של שמן הזית, יש לו הרבה יותר חומצות שומן רוויות מבלתי רוויות ולכן הוא מוצק בטמפ חדר, שימו לב ששמן קוקוס איכותי הופך למוצק כשקר. שמן קוקוס תורם רבות לניקיון, ליצירת קצף עשיר ובועות גדולות וגם לסבון מוצק קשה יותר, אך מאחר שרמת הניקיון בו היא גבוהה לא מומלץ להוסיף לסבון מעל45% מהשמן על מנת לא ליבש את העור. בסבונים שלי אני דואגת ששמן הקוקוס לא יעלה מעל  25% ויש סבונים שאני כלל לא שמה שמן קוקוס, כמו סבון פנים

שמנים וחמאות חשובים נוספים שאני אוהבת לשים בסבון

 שמן קיק מורכב מ: Ricinoleic, Oliec, Linoliec -היחיד שהוא 100% חומצות שומן בלתי רוויותהוא מרכיב חשוב בכל סבון וביחד עם שמן הקוקוס ,הוא תורם לקצף יציב וגדול, חומצת שומן Ricinoliec היא חומצת שומן חשובה ממש שבמקור נועדה לטפל בפריחות בעור וזיהומים

 חמאת קקאו מורכבת מ: Palmatic ו Stearic 61- חומצות שומן רויותOliec ו Linoleic 38- חומצות שומן בלתי רוויותחמאת קקאו מכילה כמות נכבדת של חומצות שומן רוויות ולכן היא מוצקה ומשפיעה באופן ישיר על קשיחות סבון, היא גם תורמת רבות לקרמיות של הסבון ולכן חשוב ממש לשלב אותה בסבון.

עוד חמאה שממש נעימה ותורמת הרבה לסבון היא חמאת השיאה המורכבת מ: Palmatic ו Stearic 45 -חומצות שומן רוויות Oliec ו Linoleic 54- חומצות שומן בלתי רוויותאין מי שלא אוהב חמאת שיאה, היא טובה גם כמריחה ישירה על העור, מעניקה המון לחות וקרמיות לסבון, חמאת השיאה עשירה ממש בויטמין E ו A וגם חומצות שומן ומינרלים רבים. חמאת השיאה לא לגמרי הופכת לסבון והיא נשארת בתוך הסבון כחמאה ולכן מזינה את העור.

 כשמרכיבים סבון, חשוב לבחור את החמאות והשמנים כדי שיתאימו לתכונות שאתם רוצים שיהיו בסבון, למשל סבון לעור שומני, חשוב שהוא יכיל יותר שמנים שאחראים על הניקיון כמו שמן קוקוס ופחות שמנים שמעלים את הלחות. 

 אני אוהבת לשלב לפחות 5-6 שמנים וחמאות שונים, בכל סבון יש אחוזים שונים של השמנים והחמאות לפי התכונות שאני רוצה שיהיו בסבון. מעבר לבסיס של החמאות והשמנים יש עוד מרכיבים חשובים שכדאי להוסיף לסבון.. אבל זה כבר שמור לבלוג הבא